Tom 21, Nr 2

Jedzenie i granice sztuki

Opublikowane: 28-05-2018

Czy jedzenie jest sztuką? Od ponad dwudziestu lat toczy się burzliwa dyskusja wokół, zaniedbywanego dotychczas teoretycznie, zmysłu smaku. Estetycy, kulturoznawcy, antropolodzy i znawcy sztuki zadają pytania o status smaku wśród pozostałych zmysłów i o możliwość estetycznej waloryzacji praktyk kulinarnych. Powinowactwa jedzenia i sztuki można szukać, analizując pracę kucharki/kucharza pod kątem wartości estetycznych, wyznaczając warunki przejścia od zwykłego „aktu jedzenia” do wyrafinowanej „sztuki jedzenia” albo przyglądając się działaniu współczesnych artystów, którzy dostrzegają potencjał sztuki w technikach kulinarnych i produktach spożywczych. Czytelnik nowego numeru „Prac Kulturoznawczych” otrzymuje artykuły rozważające wszystkie z tych trzech możliwości.