O czasopiśmie

„Prace Literackie” są recenzowanym czasopismem naukowym wydawanym przez Instytut Filologii Polskiej Uniwersytetu Wrocławskiego. Ukazują się od grudnia 1956 roku. „Prace Literackie” są czasopismem o profilu literaturoznawczym, uwzględniającym szerokie konteksty interpretacyjne literatury polskiej i światowej.

Czytaj więcej
Wydawca
Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wydawnictwo „Szermierz”
ISSN: 0079-4767
e-ISSN: 2957-2282
10.19195/0079-4767
Licencja

Indeksacja

  • EBSCO
  • Erih Plus
  • Cambridge Scientific Abstracts (CSA, ProQuest)
  • The Central European Journal of Social Sciences and Humanities (CEJSH)

Kontakt do redakcji

Redakcja „Prac Literackich”
pl. Nankiera 15b
50−140 Wrocław


Redaktor naczelny: prof. dr hab. Małgorzata Łoboz
e-mail: malgorzata.loboz@uwr.edu.pl
Sekretarz redakcji: dr Olga Taranek-Wolańska
e-mail: olga.taranek-wolanska@uwr.edu.pl

Aktualny numer

Tom 63 (2024)

Tematem 63 tomu „Prac Literackich” są relacje między muzyką i literaturą. Autorki i autorzy zamieszczonych tekstów stawiają pytania o specyfikę muzyczności literatury, zastanawiając się jednocześnie, w jaki sposób dźwięki kreują audiosferę utworu literackiego. Numer otwierają artykuły na temat łacińskiego traktatu muzycznego czeskiego humanisty Václava Philomathesa oraz Kroniki paryskiej Zofii Węgierskiej, w której znajdują się refleksje na temat sztuki operowej. W zeszycie można również przeczytać o  dźwiękowych emanacjach świata wyobrażonego w słynnej powieści Marcela Prousta W poszukiwaniu straconego czasu, powieściowych symfoniach autorów urodzonych w  latach siedemdziesiątych XX wieku oraz sonosferze i surkonwencjonalizmie w literaturze dla dzieci. Ponadto prezentujemy artykuł o śladach Chopina we wczesnej lirycznej twórczości Marka Grechuty, a także o pauzie i ciszy jako konstytutywnych elementach piosenki. Numer zamyka dział Varia zawierający artykuły na temat listów Jana Czeczota do Adolfa Kobylińskiego z Cieszewli, Juliana Stryjkowskiego, a także narracji performatywnej w Czarnym słońcu Jakuba Żulczyka.

Czytaj więcej