Articles

Vol. 47 (2024)

Safety of customers with allergic dysfunction in catering establishments in the light of surveys

Pages: 9-25

PDF (Język Polski)

Abstract

In recent years, there has been a significant increase in the incidence of food allergies, which in extreme cases may endanger the life or health of customers of catering establishments. The purpose of this article is to identify the state of knowledge of employees (waiters and cooks) about allergens in meals served to customers with gastric dysfunctions. The work was based on literature studies in economics, marketing, and public health. Secondary studies were also carried out on the basis of available databases. The aim of the article was possible thanks to the original research carried out on two attempts; 68 employees of catering establishments and 203 customers of restaurants and cafes. Research shows that every fifth consumer in a restaurant is allergic to a given allergen. In addition, the competences of most crews of premises are not based on their own knowledge, which is related to the lack of satisfactory training.

References

Alergie pokarmowe i wziewne, Diagnostyka.pl, https://diag.pl/pacjent/alergie-pokarmowe-i-wziewne/.

Co to jest atopia?, Emotopic.pl, https://emotopic.pl/porady/co-to-jest-atopia/.

Czernecki T., Targoński Z., Alergeny i alergie pokarmowe, „Żywność” 2002, nr 1 (30), s. 19–33.

Duchnowska E., Jak informować o alergenach w lokalu gastronomicznym, Gastrowiedza, 24.10. 2018, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/zarzadzanie-lokalem/jak-informowac-o-alergenach-w-restauracji.

Fałek A., Kontrola sanepidu w restauracji — wymagania, dokumenty, jak się przygotować?, Gastrro.pl,

https://www.gastrro.pl/blog/kontrola-sanepidu-w-restauracji-wymagania-dokumenty-jak-sie-przygotowac/.

Fałek A., Restauracja przyjazna alergikom — jak zadbać o potrzeby gości z alergiami?, Gastrro.pl, https://www.gastrro.pl/blog/restauracja-przyjazna-alergikom-jak-zadbac-o-potrzeby-gosci-z-alergiami/.

Kucharek I., Pohorecka M., Zacznijmy ab ovo — definicje i pojęcia alergologiczne, [w:] Algorytmy postępowania w alergologii dziecięcej, red. J. Sybilski, Warszawa 2021, s. 13–22.

Myłek D., Alergie, Warszawa 2010.

Podpolska-Borucka P., Zapór J., Alergeny, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Pile, https://www.gov.pl/web/psse-pila/alergeny.

Protasiewicz M., Iwaniak A., Alergie pokarmowe i alergeny żywności, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 47, 2014, nr 2, s. 237–242.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/ WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004. Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz.Urz. UE z 2011 r. L 304/18).

Rutkowska A., Skąd się biorą alergie?, Doz.pl, 1.05.2018,https://www.doz.pl/czytelnia/a13610-Skad_sie_biora_alergie.

Samoliński B., Raciborski F., Tomaszewska A., Borowicz J., Samel-Kowalik P., Walkiewicz A., Jakubik N., Marszałkowska J., Krzych-Fałta E., Lusawa A., Trzpil L., Gutowska J., Lipiec A., Rapiejko P., Częstość występowania alergii w Polsce — program ECAP, „Alergoprofil” 3, 2008, nr 4, s. 26–28.

Sanepid w restauracji. Jakie wymogi musi spełnić lokal?, https://ristorio.com/sanepid-w-restauracji/.

Skutki pandemii COVID-19 dla branży gastronomicznej, Pwc.pl, https://www.pwc.pl/pl/artykuly/skutki-pandemii-covid-19-dla-branzy-gastronomicznej.html.

Statistics and Figures Allergy Prevalence: Useful facts and figures, AllergyUK, https://www.allergyuk.org/about-allergy/statistics-and-figures/.

Ukleja-Sokołowska N., Bartuzi Z., Alergia pokarmowa — sytuacja społeczna i prawna, „Alergia–Astma–Immunologia” 20, 2015, nr 2, s. 88–93.

Wiernicka A., Matuszczyk M., Kierkuś J., Alergia pokarmowa — aktualny stan wiedzy, Podyplomie.pl, 3.2016, https://podyplomie.pl/pediatria/22144,alergia-pokarmowa-aktualny-stan-wiedzy.

Witek L., Szalonka K., Alergie pokarmowe i ich wpływ na rozwój rynku żywności funkcjonalnej i ekologicznej, „Polityki Europejskie, Finanse i Marketing” 2016, nr 16 (65), s. 128–140.